Vooral in het weekend zijn we er dol op: maaltijdsoep. Voorwaarde is wel dat het niet te ingewikkeld moet zijn, want het is tenslotte weekend.

Romig en goedgevuld

Deze Hatsekiedee soep is een romige, goedgevulde tomatensoep met gebakken soepballetjes en gefruite soepgroente.

Dit heb je nodig

2 of 3 ongepaneerde hamburgers
75 gram spekreepjes
250 gram soepgroente
1 fles passata van 690 gram
Honig basis voor tomatencrèmesoep
1 blik tomatenblokjes 400 gram
1 groentebouillontablet
1 rundvleesbouillontablet
3 eetlepels olijfolie
1 mienestje (of vermicelli of macaroni)

Daar gaan we

* Pak een grote (soep)pan want het wordt veel, maar wat overblijft kun je in porties invriezen. Pak ook een iets minder grote pan, daarin gaan we eerst de tomatenmassa maken.

De tekst gaat onder de foto verder.

* Doe de fles passata in de iets minder grote pan en doe er de inhoud van het zakje Honig tomatencrèmesoep erbij. Roer met een garde de soeppoeder door de passata tot alle poeder is opgenomen. Roer ook krachtig over de bodem van de pan.
Zet de pan op zacht vuur. Vul de lege passatafles met water en verdun de massa onder goed roeren. Roer in totaal 3 flessen water door het tomatenmengsel. Verruil de garde voor een houten lepel en blijf goed over de bodem roeren en langs de randen van de pan, het mag natuurlijk niet aanbranden.

* Terwijl het tomatenmengsel onder af en toe roeren langzaam warm wordt, pak je ondertussen de grootste pan.

De tekst gaat onder de foto verder.

* Laat 3 eetlepels olijfolie warm worden in de soeppan en bak op zacht vuur de spekreepjes uit.

* Draai ondertussen soepballetjes van de hamburgers.

* Als de spekreepjes bruin zijn doe je de soepballetjes erbij en laat ze in een paar minuten aan alle kanten bruinen.

* Doe er nu de soepgroenten bij en roer ze door het vlees. Fruit het geheel een paar minuten aan. Geef een flinke draai met de peper- en zoutmolen.

* Doe nu de tomatensoep uit de andere pan bij de soepgroenten en het vlees en roer goed door.

De tekst gaat onder de foto verder.

* Doe de twee bouillonblokken erbij, het blik tomatenblokjes en knijp het mienestje fijn boven de soep.

* Roer door en verwarm het geheel door en door op zacht vuur tot de soep na een kwartiertje door en door heet is. Breng verder op smaak met zout en (zwarte) peper uit de molen. Af en toe roeren en klaar is de Hatsekiedee soep. Lekker met een hard broodje.

Tip: wil je er wat meer vlees in, snij dan een halve chorizo- of salamiworst in stukjes en bak die mee met de spekreepjes en gehaktballetjes.